Catalin Chirilescu
Cătălin Chirilescu

Puterea Cuvintelor pentru o viata minunata !

Salutari pline de recunostinta, dragi prieteni !

Astazi vom incerca sa cream pe aceasta „mica bucata de papirus” cate ceva despre miracolul suprem – CUVANTUL ! :)

„Cuvintele pe care le alegi in mod consecvent iti vor modela destinul.”  

 ( Anthony Robbins )

 

Si am sa incep cu o intrebare pentru amandoi !

Si eu, si tu, am acordat astazi vreun pic de atentie cuvintelor pe care le-am folosit ? Ne vom intreba, poate, in sinea noastra: „Pai la ce ne foloseste acest lucru ?” Ne vom da, atat mie, cat si tie, un exemplu chiar in acest moment, pentru a intelege.

Michael (nume ales aleatoriu) are un gand care suna cam asa: „Nu prea sunt bun in marketing.” Si gandul acesta il macina de ceva vreme incoace, de cand lucreaza in acest domeniu. El ii vede pe prietenii lui si se compara cu ei: „Acestia sunt mult mai buni decat mine.”

Ei bine, drept consecinta, Michael incepe sa foloseasca cuvinte care se bazeaza pe aceste ganduri. Astfel, el afirma tuturor cunoscutilor: „ Nu voi reusi niciodata sa am rezultate bune in vanzari si sa fiu un bun vanzator”, „Urasc sa intru in contact cu potentialii clienti”. Repeta si tot repeta aceste cuvinte in discutiile pe care le poarta cu ceilalti si cele din sinea lui.

Ca urmare fireasca, va ajunge sa-si formeze o convingere. In acest moment, in mod inconstient el isi formeaza o noua viziune asupra lumii si realitatii in care traieste. El crede ca nu va avea niciodata succes in domeniul in care isi investeste actualmente energia.

Ce credeti ? Va avea sau nu va avea succes ? In mod cert nu va avea. De ce ? Pentru ca actiunile pe care le va intreprinde vor fi o consecinta a propriilor convingeri. Crezand ca nu este capabil si ca nu acesta este domeniul „facut” pentru el, va actiona neproductiv si va continua sa se invinovateasca pentru meseria aleasa.

Dar despre rezultate ce credeti ? Categoric, culegem ceea ce semanam. Michael va avea rezultate proaste si pana aici nimic… el va continua sa se critice pe sine si va gandi din ce in ce mai nepotrivit, va folosi cuvinte negative, isi va crea convingeri false si va actiona in consecinta. Viata sa va deveni „un sir de zile nenorocite, una dupa alta”. :) Un cerc vicios. Si asta pornind de la un simplu gand creat in mintea lui.

 

„Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire.”  

 ( Rudyard Kipling )

Cu siguranta, povestea lui Michael ar fi putut lua o turnura super favorabila si ar fi cu happy-end, daca ar porni de la crearea unor ganduri pozitive, care ar facilita folosirea de cuvinte pozitive, apoi consolidarea unor convingeri pozitive, actiuni conforme cu acele convingeri si rezultate mai mult decat excelente.

„Menţine-ţi gândurile pozitive pentru că gândurile tale se transformă în cuvintele tale. Menţine-ţi cuvintele pozitive pentru că ele se transformă în acţiunile tale. Menţine-ţi acţiunile pozitive pentru că acţiunile se transformă în deprinderile tale. Menţine-ţi deprinderile pozitive pentru că ele se transformă în valorile tale. Menţine-ţi valorile pozitive pentru că valorile se transformă în destinul tău.”   

( Mahatma Gandhi )

 

Acum revin cu intrebarea:  

Acordam vreun pic de atentie cuvintelor pe care le folosim ?

Tu, dragul meu prieten, ce cuvinte folosesti zi de zi ? Esti constient de ele ? Le imbratisezi pe cele pozitive ?

 

 

Obisnuiesti sa iei in brate pe: „Nu pot sa fac asta”, „Nu stiu”, „Nu sunt bun la”, „Nu este pentru mine”.

Cati dintre noi nu am spus ca nu suntem in stare sa facem aia si aia ? Insa facand astfel de comentarii in fiecare zi a vietii noastre, ne programam mintea sa esueze.

Din fericire ne putem revizui cuvintele pentru a obtine rezultatele pe care ni le dorim.

„Cuvintele sunt lentile pentru focalizarea mintii.” 

 ( Ayn Rand )

 

„Cuvintele sunt cararile faptelor.”

( Sfantul Ioan Gura de Aur )

 

Am sa-ti adresez acum cateva intrebari ajutatoare pentru 4 dintre planurile vietii tale. Pentru a descoperi ce fel de cuvinte folosesti in fiecare dintre acestea si pentru a constientiza cum poti avea rezultatele dorite de tine folosind cuvintele potrivite.

1. Cariera

Care sunt proiectele tale profesionale pentru urmatorii cinci, respectiv zece ani ?

Lucrurile vor sta la fel ca astazi ?

Sau, urmandu-ti pasiunea, vei avea rezultate remarcabile, vei fi respectat si vei avea responsabilitati si recompense financiare generoase ? Ce cuvinte folosesti pentru asta ? 

2. Financiar  

Ce cuvinte folosesti in mod uzual pentru a descrie actuala ta situatie financiara si planurile de viitor ?

3. Relatii

Obisnuiesti sa spui ca „toti barbatii draguti sunt luati (toate femeile dragute sunt luate) ?

Sau ca oamenii care imi intersecteaza viata sunt doar pe interes ?

4. Sanatate 

Folosesti cuvinte prin care iti arati respectul fata de corpul tau ?

„Alege cuvinte care te vor indrepta in directia scopurilor tale. „

( Jeff Keller )

 

Zig Ziglar, binecunoscut speaker si autor motivational, avea 101 kg si s-a hotarat sa tina cura de slabire. In acest timp tocmai era in procesul de scriere a cartii „Ne vedem pe varf”. In cadrul unei sectiuni despre sanatate, a scris ca a slabit in zece luni pana la 82,5 kg.

Mai erau exact zece luni pana la publicarea cartii si trebuia sa realizeze acest lucru. Va dati seama, ce exemplu putea sa fie el pentru atatea mii de cititori daca nu reusea? Ce responsabilitate imensa si-a asumat !

Si a reusit ! La publicarea cartii, dupa 10 luni, ajunsese de la 101 kg la 82,5. Exact cum a scris in propria carte ! :) 😉

La acest exemplu de autodepasire a contribuit intregul proces descris mai devreme ! GANDURI-CUVINTE-CONVINGERI-ACTIUNI-REZULTATE ! Iar cuvintele au avut un rol foarte important deoarece cu ajutorul lor putem orienta sageata catre ganduri ! Asemenea cum ganduri pozitive duc la cuvinte pozitive functioneaza si viceversa. Incepand cu utilizarea unor cuvinte potrivite putem ajunge la ganduri pozitive ! :)

„Cuvintele sunt umbra de aur in constiinta a materiei.”

( Nichita Stanescu )

 

Acum, esti constient de puterea cuvintelor in viata noastra ?

Haideti sa ne supraveghem, si eu, si tu, cuvintele pe care le folosim si sa le alegem in mod constient pentru a ne conduce la starea pe care o dorim.

Pentru ajutor, iti sugerez pentru inceput sa rogi un prieten sa te atentioneze mereu la cuvintele pe care le utilizezi !

Priveste in fata cu optimism si indreapta-te cu pasiune si entuziasm spre ceea ce iti doresti !

La final iti voi oferi un exemplu care mi-a ridicat un semn mare de intrebare asupra mea acum ceva vreme. Atunci am reusit sa inteleg importanta pe care o au cuvintele in viata noastra. Este vorba despre experimentele asupra apei facute de doctorului Masaru Emoto.

Ei bine, iata ce se intampla cu apa careia ii vorbim frumos si cu cea careia nu-i spunem nimic !

Si iata cum arata cristalele de apa tratate cu vorbe minunate si cele tratate cu vorbe urate !

Si daca ne gandim ca organismul nostru contine aproximativ 70% apa…

O zi plina de constientizari si cuvinte pozitive ! :)

Bucurie si Echilibru ! :)

Comentarii

comentarii

4 gânduri despre “Puterea Cuvintelor pentru o viata minunata !”

  1. excelent articol, spun si eu! intr-adevar, ar trebui sa fim mai atenti ce spunem, un cuvant poate motiva, sau poate aduce tristete. eu militez pentru cuvantul ca bucurie, dupa cum spui si tu.

    1. Thanks Zazuza ! :) :*
      Ai vazut ce cristal deosebit creeaza cuvantul BUCURIE ?

      Zi minunata, plina de BUCURIE si zambete ! :) ;))

Comentarii