Catalin Chirilescu
Cătălin Chirilescu

2 greseli de evitat in prezentari

Citim peste tot prin vastul internet statistici despre frica de a tine prezentari. Unii ne spun ca procentul ar fi undeva la 74%, prin alte parti descoperim cifre ba mai mari, ba mai mici.

De-aia am tot vazut si o multime de glume in acest sens: “Creierul uman incepe sa lucreze in momentul nasterii si se opreste in momentul in care ne ridicam sa vorbim in fata unui public”, chestie care l-a facut pe Seinfeld sa afirme ca “probabil la o inmormantare preferi sa fii in locul mortului decat in locul celui care trebuie sa rosteasca discursul omagial”.

Cert este ca aceasta frica ne conduce sa efectuam anumite greseli atunci cand tinem prezentari.

In acest articol nu-mi propun sa rezolvam frica, te astept la training pentru asta; as dori mai degraba sa vorbim despre 2 greseli pe care le intalnesc des  in prezentari, de ce le consider greseli si ce avem de facut pentru a nu le repeta.

woman-hand-mouth-19505006-300x300

Hai sa vedem:

  1. Cititul de pe slide-uri.

Este indicat sa intelegem ca “oamenilor nu prea le pasa de cat esti tu de specialist pana cand nu isi vor da seama de cat de mult esti interesat de ei”.

Ori in momentul in care suntem numai cu ochii pe slide-urile din spate, oare cat de mult suntem interesati de ei? Intreb, nu dau cu parul. 😛

Si vorba aceea, regasim atatea prezentari de acest fel in piata. Recunosc, nu dureaza mai mult de 10 minute pana ma plictisesc la astfel de prezentari. Mi-aduc aminte de anii de la scoala cand nu putini profesori dictau din carte. Apoi de anii facultatii cand alti profesori priveau numai catre ecran.

Prea putin contact vizual, prea putina interactiune. Ne ziceam: “Chestiile astea le puteam studia si noi acasa, citind din carte. Nu trebuia sa venim la curs.”

Si ne miram de ce elevii, studentii sau adultii se joaca candy crush saga pe sub banca sau uneori le mai pica ochii in gura de somn si ii surprindem cu ochii semi-inchisi.

Slide-urile sunt ca sa te sustina, ca sa impacteze mesajul pe care il transmiti. Ba mai mult, daca este un slide super incarcat de text, lumea va citi ce este acolo in loc sa fie atenta la tine, iar in acel moment i-ai pierdut.

Deci, cat mai multi stimuli vizuali: imagini, filme scurte, poate chiar si infografice sau statistici succinte pe care sa dezvolti tu ca vorbitor. Recomand chiar sa utilizezi un flipchart, daca nu ai un grup mare, pentru ca toata atentia va fi indreptata spre tine.

Chiar te invit sa incerci sa livrezi o prezentare fara sprijin vizual, macar o data. Ofera-le materialul vizual printat in prealabil si incearca sa te arunci in “cusca cu lei” prin transmiterea unor mesaje clare, prin interactiune, discutii, crearea de imagini prin cuvinte si exemple sau dezbateri in timp real.  Vei vedea la final cat de multumita este sala.

  1. “Cam atat”

Nu de putine ori ne-a fost dat sa intalnim prezentari care se termina sec: “Cam atat… “ sau “Cam atat am avut sa va spun…”

Adica, asa putin? Doar atat ne poti impartasi? Pai noi dorim sa stim mai mult de atat. Eventual si cateva trucuri pe care ni le poti oferi.

Pare ca nu ai avut prea multe lucruri de spus si ca nu-ti doreai altceva decat sa se termine prezentarea si sa fugi acasa. Ori stiu sigur ca pozitia din care prezinti acolo este fie de expert, fie de lider de echipa. Si mai stiu ca ai realizat ceva important in trecut sau ca ai foarte multa experienta.

In plus, vreau sa ma motivezi la final, sa ma inspiri sau sa ma indrepti catre actiune.

Aaa, sigur ca da, exista si momente cand cuvantul “Atat” transmite putere e indicat sa-l folosim la final. Poate atunci cand oferi o sugestie in genul urmator: “Esti un foarte bun om de analiza si detaliu. Ne demonstrezi tuturor asta in toate proiectele pe care le avem. Observi lucruri pe care nici unul dintre noi nu le vede. Stiu ca te simti bine in zona asta de meticulozitate, cu toate astea mi-as dori cateodata sa te vad putin mai proactiv si cu mai multa initiativa in a ne semnala micile erori din proiect. ATAT, asta este singurul aspect pe care as vrea sa-l avem in vedere. In rest colaborarea noastra e super buna si productiva.”

Deci, atunci cand iti doresti sa subliniezi ceva si sa transmiti un mesaj ferm catre interlocutor.

Dar folosit cu “cam” in fata parca nu prea suna bine in orice fel de prezentare sustii.

O varianta mult mai buna pentru acest context ar fi pur si simplu: “Va Multumesc frumos pentru atentie.” Sau si mai buna decat atat este tehnica S.P.E.C.I.A.L. (citesti despre ea aici) care impacteaza si mai mult audienta si finalizeaza cu un mesaj puternic, ales de tine vorbitor, inca din proiectarea prezentarii. Daca se leaga de subiect este si mai bine.

Cam atat, drag prieten. :))))

Iti multumesc pentru ca ai ajuns pana la acest rand si iti doresc prezentari de nota 10!

I’ll be back soon…

 

PS: Si te astept cu drag la training-ul open „D.O.C.T.O.R. in Prezentari de Impact”, pe care il am impreuna cu MMM Consulting Int’l in 10-11 martie 2016. Acolo vei avea parte de multe alte tips-uri si secrete pentru prezentari cu rezultate.

Comentarii

comentarii